Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής Ρεθύμνου

Αναζήτηση

Πρόσφατα Κηρύγματα

Λουκάς ε' - Λουκάς δ'-ε'


Κατά Λουκά κβ'


Ιωάννης ιγ'

Κιβωτός της Διαθήκης

Επρόκειτο για ένα κιβώτιο από ξύλο ακακίας, μήκους περίπου 1,10 μ, πλάτους 0,67 μ. και ύψους 0,67 μ. Ήταν επενδυμένο με χρυσό και στην κορυφή έφερε διακόσμηση όμοια με στέμμα, ενώ στολίζοταν επίσης από δύο χερουβείμ με ανοιχτά φτερά, στραμμένα το ένα προς το άλλο. Έφερε τέσσερις κρίκους στα πλευρά, που χρησίμευαν για να περνούν τα κοντάρια για τις ανάγκες της μεταφοράς του. Περιείχε τη στάμνα του μάννα, με το οποίο ο Θεός έθρεψε τον λαό του στην έρημο, την ράβδο του Ααρών, και τις πλάκες του Νόμου, τις οποίες είχε δώσει ο Θεός στον Μωυσή πάνω στο όρος Σινά. Οι πλάκες αποτελούσαν την διαθήκη του Θεού με τον λαό Του, γι' αυτό και η κιβωτός ονομάστηκε έτσι.

Είχε κατασκευαστεί στους πρόποδες του όρους Σινά λίγο μετά την Έξοδο από την Αίγυπτο, εγκαινιάστηκε από τον Μωυσή κατά τον εορτασμό της Σκηνοπηγίας, και ακολούθησε τον λαό σαράντα χρόνια στην έρημο. Μετά την μόνιμη εγκατάσταση του λαού στην γη της επαγγελίας, η Κιβωτός τοποθετήθηκε στη Σιλό, και μεταφερόταν σε άλλο σημείο μόνο σε περίπτωση πολέμου, μέχρι που ο Δαβίδ την μετέφερε στο όρος Σιών, βόρεια της Ιερουσαλήμ, όπου ο Σολομών έχτισε αργότερα τον Ναό.

Η Κιβωτός της Διαθήκης χάθηκε ξαφνικά στην καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους το 586 π.Χ. χωρίς να ξέρει κανείς τί απέγινε. Πολλοί λένε ότι την έκρυψε ο προφήτης Ιερεμίας, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να την πήραν οι Βαβυλώνιοι, γιατί θα υπήρχε σίγουρα κάποια αναφορά στα αρχεία τους για αυτήν. Αντίθετα, αναφέρουν όλα τα άλλα σκεύη του Ναού, εκτός από την Κιβωτό.