Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής Ρεθύμνου

Η φωνή της Αγάπης Του στο Ρέθυμνο

Αναζήτηση

Πρόσφατα Κηρύγματα

Δαμιανάκης Γ. Ιωάννης ιζ'


Ιωάννης ιβ'


Ζαχαρίας θ' - Ματθαίος κα'

Ιστορικά

Η τελευταία Εβδομάδα του Ιησού στην Ιερουσαλήμ

ΚΥΡΙΑΚΗ (Μάρκος ια 1-11).
Μπαίνει στην Ιερουσαλήμ καβάλα σε ένα γαϊδουράκι. Ο όχλος τον καλωσορίζει και Τον υποδέχεται ως Μεσσία, φωνάζοντας: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου Ευλογημένη η ερχομένη βασιλεία εν ονόματι Κυρίου του πατρός ημών Δαβίδ· Ωσαννά εν τοις υψίστοις»

 

ΔΕΥΤΕΡΑ (Μάρκος ια 12-19)

Καταριέται μια συκιά η οποία είχε μόνο φύλα και όχι σύκα και μπαίνοντας στο ιερό, έδιωξε από εκεί τους εμπόρους, οι οποίοι είχαν μετατρέψει τον ναό του Θεού, από «οίκο προσευχής» σε «σπήλαιο ληστών»

 

ΤΡΙΤΗ (Μάρκος ια20-ιγ36)

Οι μαθητές βλέπουν την συκιά που είχε καταραστεί ο Κύριος την προηγούμενη μέρα να έχει ξεραθεί εντελώς και θαυμάζουν. Ο Ιησούς τους λέει να έχουν πίστη ώστε «Πάντα όσα προσευχόμενοι ζητείτε, πιστεύετε ότι λαμβάνετε, και θέλει γείνει εις εσάς». Οι φαρισαίοι τον βρίσκουν στο ιερό και τον ρωτάνε με ποια εξουσία κάνει όλα αυτά, κι ο Ιησούς δεν τους απαντάει, φέρνοντάς τους σε δύσκολη θέση ρωτώντας τους εάν το βάπτισμα του Ιωάννη ήταν από τον Θεό ή όχι. Έπειτα αρχίζει να τους διδάσκει με παραβολές, μιλάει για την ανάσταση των νεκρών αλλά και την μεγαλύτερη εντολή, και επαινεί την χήρα, η οποία από το υστέρημά της, προσφέρει στο γαζοφυλάκιο. Ακόμα, προβλέπει την καταστροφή της Ιερουσαλήμ, και προειδοποιεί τους μαθητές Του για τα σημεία του τέλους.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ (Μάρκος ιδ:1-11)

Βρίσκεται στην Βηθανία στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού. Μια γυναίκα Τον αλείφει με μύρο, ενώ ο Ιούδας συμφωνεί με τους αρχιερείς να Τον παραδώσει.

 

ΠΕΜΠΤΗ (Μάρκος ιδ:12-42)

Τρώνε το τελευταίο δείπνο. Τους αποκαλύπτει ότι ένας από αυτούς θα τον παραδώσει, και μετά πάνε στο όρος τον Ελαιών. Ο Ιησούς πάει να προσευχηθεί ενώ οι μαθητές δεν μπορούν να μείνουν ξάγρυπνοι. Συλλαμβάνεται, οδηγείται στον αρχιερέα, ανακρίνεται, ενώ ο Πέτρος Τον αρνείται τρεις φορές.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Μάρκος ιδ:43-ιε:47, Λουκάς κγ)

Οδηγείται στον Πιλάτο ο οποίος Τον στέλνει στον Ηρώδη, κι από εκεί επιστρέφει στον Πιλάτο, όπου Τον μαστιγώνουν και Τον πάνε στον Γολγοθά για να σταυρωθεί. Σταυρώνεται ανάμεσα σε δύο ληστές, για τις αμαρτίες όλου του κόσμου. Ο Ιωσήφ από την Αριμαθέα, ένας βουλευτής, φροντίζει για την ταφή Του.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ (Μάρκος ις –Λουκάς κδ)

Η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου και η Σαλώμη, ξεκίνησαν να πάνε στο μνήμα για να αλείψουν το σώμα του Ιησού με αρώματα. Βρήκαν την είσοδο ανοιχτή και τον τάφο άδειο, και έναν άγγελο να τους λέει «Τι ζητείτε τον ζώντα μετά των νεκρών; δεν είναι εδώ, αλλ' ανέστη».Ο Ιησούς δεν ήταν πια εκεί! Είναι ζωντανός! Αναστημένος!

Εγκυκλοπαίδεια

Κιβωτός της Διαθήκης

Επρόκειτο για ένα κιβώτιο από ξύλο ακακίας, μήκους περίπου 1,10 μ, πλάτους 0,67 μ. και ύψους 0,67 μ. Ήταν επενδυμένο με χρυσό και στην κορυφή έφερε διακόσμηση όμοια με στέμμα, ενώ στολίζοταν επίσης από δύο χερουβείμ με ανοιχτά φτερά, στραμμένα το ένα προς το άλλο. Έφερε τέσσερις κρίκους στα πλευρά, που χρησίμευαν για να περνούν τα κοντάρια για τις ανάγκες της μεταφοράς του. Περιείχε τη στάμνα του μάννα, με το οποίο ο Θεός έθρεψε τον λαό του στην έρημο, την ράβδο του Ααρών, και τις πλάκες του Νόμου, τις οποίες είχε δώσει ο Θεός στον Μωυσή πάνω στο όρος Σινά. Οι πλάκες αποτελούσαν την διαθήκη του Θεού με τον λαό Του, γι' αυτό και η κιβωτός ονομάστηκε έτσι. Περισσότερα...